وسایل الکترونیکی و شبکه برق در سفر خارجی
با پیشرفت علم و سمت و سو گرفتن دنیا به استفاده از انرژی پاک، به طور قطع یکی از دغدغه های هر مسافری که به کشور دیگری سفر می کند این است که قدرت سیستم برق (ولتاژ)، نوع پریز و دوشاخه های قابل استفاده در کشور مقصد چگونه است؟ برای تبدیل ولتاژ آیا تجهیزاتی لازم دارد؟ و برای تبدیل نوعی از دوشاخه آداپتور و … به نوع دیگر چه وسیله ای نیاز دارد؟
در این مقاله با انواع پریز و دوشاخه برق، ولتاژ برق برخی کشورها و برخی اصطلاحات رایج و لازم آن آشنا می شوید.
آشنایی با شبکه برق کشورهای مختلف
به طور کلی هر کشوری بسته به اینکه از چه منابع انرژی بهره مند است، چه پتانسیلی در تولید انرژی دارد و سیاست های تولید انرژی پاک ممکن است از سیستم شبکه برق متفاوتی استفاده کند. همچنین با توجه به تجارب دهه های قبلی به این نتیجه رسیده اند که از چه ولتاژ و چه نوع متناوب یا مستقیم استفاده نمایند.
برق شهری در کشورمان ایران، سیستم برق استاندارد تغذیه سه فاز ۵۰ هرتز با ولتاژ ۲۳۰ ولت (مابین فاز و نیوتر) در خانهها و ساختمانها استفاده میشود. در صنعت و برخی ساختمانهای بزرگتر، ولتاژ ۴۰۰ ولت نیز استفاده میشود.
برق شهری در اکثر کشورها، از جمله ایران، به صورت برق متناوب (AC) تأمین میشود. برق متناوب توسط نیروگاهها تولید شده و از طریق شبکههای توزیع برق به خانهها، ساختمانها و صنایع منتقل میشود. در سیستم برق متناوب، جهت جریان الکتریکی به طور دوری تغییر میکند. در مقابل، در برق مستقیم (DC)، جریان الکتریکی در یک جهت ثابت جریان پیدا میکند. برق مستقیم معمولاً در برخی استفادههای خاص به کار گرفته میشود، مانند باتریها، سیستمهای خورشیدی و برخی دستگاههای الکترونیکی. به طور خلاصه برق شهری در ایران، برق متناوب است و به صورت سینوسی تغییر جهت میدهد. (منبع: خبرآنلاین)
در ایران، ولتاژ و توان مصرفی برق شهری در خانهها و ساختمانها به طور عمومی به صورت ۲۳۰ ولت و ۵۰ هرتز است. توان مصرفی برق در هر سیستم برق خانگی میتواند متغیر باشد و بسته به تجهیزات مورد استفاده در خانه یا ساختمان، متفاوت باشد. (منبع: خبرآنلاین)
در تصویر ۱، ولتاژ و فرکانس شبکه برق کشورهای مختلف قابل رویت است.
پریز برق در کشورهای دیگر
انواع پریز برق در کشورهای مختلف بسته به نوع سیستم شبکه برق متفاوت است. این پریزها در رشته مهندسی برق با حروف انگلیسی از A تا N نامگذاری می شوند و هر حرف مربوط به یک گونه از پریز مربوط می شود. لازم است بدانید که سیستم استاندارد نامگذاری ها متفاوت است و گاهی نامگذاری با حروف انجام نمی شود. همینطور گاهی یک گونه از پریزها ممکن است در مکان های دیگر معرفی نشده باشد.
در تصویر۲ انواع گونه های استاندارد پریزهای پر استفاده معروف و نام آنها آورده شده است.
در تصویر ۳ نقشه انواع پریزهای مورد استفاده در کشورهای جهان آورده شده است.
کشورهای مقصد سفر، تیپ پریز، ولتاژ برق و فرکانس شبکه برق آنها
در جدول زیر انواع تیپ پریز برق مورد استفاده، ولتاژ غالب و فرکانس شبکه برق کشورهای مقصد سفر ایرانیان طی سالهای اخیر برای شما آورده شده است.
راهکارهای تبدیل برق تجهیزات الکترونیک و استفاده ایمن از شبکه برق مقصد
- قبل از سفر و در زمان نوشتن چک لیست سفرتان، حتما تحقیق کنید که پریزهای معمول شبکه برق مقصد چگونه است. می توانید از برگزار کننده تور یا هتل مقصد این اطلاعات را درخواست کنید. به هتل ایمیل بزنید و در مورد نوع پریزها و ولتاژ سوال کنید.
- اگر نوع مبدل در کشور مبدأ (ایران) قابل تهیه است بهتر است آن را قبل از سفر بخرید و همراه خود ببرید. چون ممکن است در فرودگاه مقصد یا فرودگاه پرواز ترانزیت به آن نیاز پیدا کنید. همچنین معمولاً مبلغ خرید در ایران پایین تر از کشورهای دیگر است. (به دلیل نرخ تبدیل ارز)
- اگر پیدا کردن مبدل در مبدأ ممکن نبود می توانید در مقصد از فروشگاه های تجهیزات و کالای برق و تلفن همراه آن را تهیه کنید. معمولاً فروشگاه های تجهیزات جانبی تلفن همراه در تمام کشورهای دنیا مبدل های برق مختص آن کشور را برای فروش در اختیار دارند.
- در صورتی که سفر کوتاه است و فکر می کنید نیاز به خرید ندارید، می توانید از پذیرش هتل مبدل را قرض بگیرید. یادتان باشد حتماً در پایان اقامت خود آن را به پذیرش تحویل دهید.
- بهتر است پاور بانک خود را برای طول سفر همراه داشته باشید و تجهیزات ضروری خود را با آن شارژ کنید. همینطور قبل از تحویل اتاق و خروج از هتل به سمت فرودگاه به مقصد بعدی یا برگشت، حتماً پاور بانک را شارژ کنید تا در صورت تأخیر پروازی نیاز به مبدل پیدا نکنید.
- در صورتی که ولتاژ شبکه برق کشور مقصد با ایران تفاوت زیادی دارد، بهتر است راهکارهای تبدیل آن را از قبل مطالعه کنید تا با اتصال دستگاه به شبکه برق، تجهیزات الکترونیکی شما دچار مشکل و خرابی نشود. این اطلاعات را می توان از پذیرش هتل دریافت کرد. مطمئن شوید اگر نیاز است مبدل ولتاژ را می توانید از هتل یا فروشگاهی تهیه کنید و بعد از خرید دستگاه خود را به واسطه مبدل به شبکه برق وصل کنید.
اصطلاحات رایج جهت دریافت مبدل
مبدل دوشاخه: Socket Converter / Adapter Plug
دوشاخه / سه شاخه: Power Socket
پریز برق: Power Plug
ولتاژ: Voltage
فرکانس (هرتز): Frequency (Hertz)
آداپتور: adapter
چطور می توانم یک مبدل برق برای پریزهای هتل بخرم/قرض بگیرم؟
How can I borrow/buy a socket/plug converter?
آیا مبدل برق دارید که آن را قرض بگیرم؟
Do you have a power socket/Adapter plug to borrow?